Flygtekniker i strejk

Risk för inställd flygtrafik

Flygtekniker vid tre företag gick vid midnatt ut i strejk, vilket riskerar att leda till inställda flygningar mellan Gotland och Stockholm/Norrköping. Arbetsgivarna hävdar att flygtrafiken till en början ska kunna gå som vanligt.

Det är teknikerna vid SAS Tech, Avia Express Sweden och Svenska Direktflyg som lägger ned arbetet mellan torsdag och lördag. Trots strejken ska flygtrafiken åtminstone till en början kunna gå som vanligt, enligt Flygarbetsgivarna.

Facken hävdar dock att stridsåtgärderna kommer att få stora konsekvenser för resenärerna.

På Gotland kan Skyways beröras av strejken, eftersom de använder sig av Avia Express Sweden, och Direktflyg som trafikerar Norrköping. Det gör däremot inte Gotlandsflyg som har Golden Air Flyg och Avitrans Nordic. I dag torsdag aviseras dock att planen ska gå som vanligt.

SAS är ett av de bolag vars tekniker tas ut i strejk. Det innebär att flygbolaget inte kan genomföra någon service på sina plan. På längre sikt kan det bli en del inställda avgångar enligt presschefen Elisabeth Manzi.

- Inför torsdagen är vår ambition att vi ska kunna flyga så mycket vi kan. Har man bokat en biljett ska man komma till flygplatsen, säger Manzi till TT.

Enligt varslet ska strejken fortsätta 14-16 oktober vid samma tre företag. På onsdagen lade Transport och Svensk flygteknikerförening dessutom ett utökat strejkvarsel som innebär att samtliga företag inom avtalsområdet ska omfattas av strejken från 16-19 oktober.