Sudersand röjs för sällsynta småkryp

För att rädda rödlistade insekter och hotade växter och svampar pågår nu ett röjningsarbete på Sudersand, på Fårö. Länsstyrelsen och Fårö samfällighetsförening har konstaterat att stranden på Sudersand krymper.

Vad som hänt är att tallar tränger närmare stranden och sanddynerna växer igen med sandrör och andra gräs. Nu grävs det alltså på stranden, för att göra den större och trevligare, för både badgäster och sällynta insekter som trivs i öppna sandmiljöer.

Enligt länsstyrelsen rycks nu småtallar upp med rötterna för att det skall bli mer öppet och skapas "sandblottor". Fläckvis grävs gräset bort med en gallerskopa. Sanden blir alltså kvar, men rötterna följer med upp.

Det talas om att Sudersand hyser ett 30-tal rödlistade arter. Framförallt är det många insekter som trivs i öppna sandmiljöer, men också en del hotade växter och svampar har setts i sanddynerna. Många arter, till exempel olika vildbin, gräver sina bohålor i sanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".