Pistolskyttebana. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Skytteklubbar utan skjutbana

Tre skytteklubbar står utan skjutbana på grund av att Gotlands kommun och Fortifikationsverket inte är överens om militärens skjutbanor på Tofta skjutfält. Tidigare var de på P18:s pistolskyttebana på Visborg, men skjutbanan står nu och förfaller.

Ann-Sofi Lindskog på kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning tror att det mycket handlar om att ändra mental inställning - marken skjutbanan ligger på är inte längre militär utan civil. Men hon hoppas på en lösning.

Magnus Fransson som är ordförande för Visborgs skytteförening tycker att de har hamnat i kläm mellan kommunen och Fortifikationsverket, och vill bara att de ska få en plats att skjuta på, annars är han orolig för att stora tävlingar som Island Games hamnar i farozonen.

De drabbade är de tidigare militära skytteklubbarna Visborgs skytteförening, KA3:s pistolskytteförening och Visby nationalbeväring som tidigare bara hade officerare och värnpliktiga som medlemmar.

Visborgs skytteförening hade på den tiden 1 500 medlemmar, men nu är verksamheten betydligt mindre enligt ordförande Magnus Fransson, och nu är det en liten skara med kvalificerade skyttar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".