Pråm i sjönöd utanför Slite

En kolpråm utanför Slite är i sjönöd. Kustbevakningen är på plats för att pumpa vatten ur maskinrummet och bärgningsfartyget Hardings är på väg dit från Valleviken. Vattnet i maskinrummet gör att pråmen inte kan lätta ankar.

Pråmen är lastad med kol till Cementa, och har legat för ankar utanför Slite några dagar. I den hårda blåsten de senaste dagarna har båten tagit in mycket vatten och fått vatten i maskinrummet. Det har slagit ut påmens generator så att länspumparna ombord inte kan användas, och det går inte att få upp ankaret.

Pråmen som är i sjönöd heter Multibravo och är registrerad i Pnom Penh i Kambodja. Hon är 108 meter lång och har 10 000 ton kol i lasten. Den har bogserats till platsen av den lettiska bogserbåten Marss-1.

Enligt Kustbevakningen så har de läget under kontroll och vatten nivån sjunker i maskinrummet. När hon kan få upp ankaret ska pråmen bogseras in till kaj i Slite för kontrolleras så att hon inte har sprungit läck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".