Har avstått halv miljon kronor

Benzler (V) tackade nej till fallskärm

Vänsterpartisten Brittis Benzler beslutade att avstå den politiska pension hon egentligen hade rätt till, efter förra valförlusten. De gångna fyra åren skulle hon ha kunnat kassera in stora belopp från Gotlands kommun, men hon ville inte ha några "fallskärms"-pengar.

Vänsterpartisten Brittis Benzler kommer inom kort att åter presenteras som kommunalråd på Gotland. En andra gång efter att ha varit kommunalråd 2002-2006 då hon också var ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Visserligen var det bara fyra år, men ändå en tid som hade kunnat ge henne cirka 10 00 kronor varje månad, enligt bestämmelserna om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Under de månader och år som tickat på sedan hon röstades bort, valet 2006, har hon avstått från närmare en halv miljon - 463 000 ungefär.

Istället har hon gnetat på, gått tillbaka till det jobb hon hade innan, som boendeassistent på ett gruppboende. Hon har inte ens en heltidstjänst, bara 63 procents tjänstgöringsgrad.

Men att hon hade kunnat "toppa" sin egna lilla lön med de politikerpengar hon valt att nobba, är inget hon tänker på bakom ratten mellan hemmet och jobbet, säger hon.

Politikernas pensioner

På tisdagen avslöjade Radio Gotland bland annat Eva Nypelius (C) rätt till pension på 35 000 i månaden i 18 år om hon lämnar politiken. Hon har varit heltidspolitiker så länge, 12 år, att hon har rätt till full visstidspension ända fram till sin egen ålderspensionering vid 65. Det faktum att det är 18 år dit - att Nypelius bara är 47, spelar ingen roll. För när hon blev förtroendevald första gången hade det ännu inte införts någon åldersgräns på 50 år för att komma på fråga för pension fram till den "riktiga" pensioneringen.

Nypelius är förstås inte det första och enda kommunalråd som slutar med rätt till visstidspension. Vid årsskiftet hade Björn Jansson (S) fått nog av livet som oppositionsråd. Han hoppade av, mitt under pågående mandatperiod, efter 11 år i politikens tjänst. Det gav honom rätt till en månatlig visstidspension på 28 680 kronor i månaden. Han är 58 år.

För de här pensionerna gäller att om den forne politikern skaffar sig ett annat jobb - samordnas inkomsterna - och då krymper den kommunala politikerpensionen. Det har t ex Sonia Landin (S) fått märka. När hon röstades bort som kommunalråd av väljarna i valet 2006 klev hon ut med rätt till 18 948 kronor i månaden - men idag är utbetalningen lägre - cirka 7 500 i månaden, för att hon har andra inkomster.

Hans Klintbom (C) var inte längre högst i politisk rang efter valet 2002 - då lämnade han kommunstyrelsen som f d kommunalråd med rätt till 25 200 i månaden. I dag ligger utbetalningarna från det kommunala pensionsbolaget på cirka 22 000 kronor.

När Jan Lundgren (S) valdes bort från makten 2006 fick han, liksom nu Nypelius, rätt till full visstidspension. Drygt 29 000 kronor i månaden. Men hans "riktiga" pensionsdag låg närmare i tiden än den gör för Nypelius nu. Lundgren var 63 när han lämnade den politiska hetluften.

Ett aktuellt exempel; det avgående kommunalrådet Lars Thomsson (C) har rätt till en avgångsersättning på 80 procent av sin lön under ett år framåt, om han lämnar politiken. Det betyder att han kan få 39 600 kronor i månaden under hela 2011, men han får inte pengarna automatiskt, utan måste ansöka om avgångsersättningen.

Gustaf Hoffstedt (M) har rätt till cirka 20 000 i månaden under det kommande året, men eftersom han tagit plats i riksdagen och får arvode därifrån, krymper beloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista