BULLERRAPPORT

Högljudda kroggäster stör närboende

Gotlands kommun gjorde i somras över 100 mätningar av ljudnivåerna i Visby innerstad och klagomålen på höga ljudnivåer nära fördubblades, från 43 år 2009 till 71 år 2010. Ändå tycker kommunen att det blivit bättre.

Det är en handfull krogar i Visby, Burmeister, Hamnplan 5, Kharma, O´Learys, Wallers och Rosengården, som inte klarat sommarens ljudmätningar.

Men det är lika ofta sorl och högljudda gäster på uteserveringarna som stör de närboende som musik. Framförallt är det bastoner som sprids genom väggar, golv och tak.

Kommunen vill nu ta ett samlat grepp inom samhällsbyggarförvaltningen för att enas om ett prgram för att minska störningarna.

Men att begränsa sorl och folkliv på torg och i gränder är däremot svårare för myndigheterna att reglera.

Men många anmälningar kommer från samma personer, enligt Mats-Ola Rödén (FP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden. Rödén tycker att högljudda personer som är på väg hem från krogen, är ett större problem, än ljudet från själva restaurangerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista