BUNGEBROTT

Sista striden om stenbrott vid Ducker

Nästa vecka ska Högsta domstolen (HD) ta ställning till om kalkbrottet vid Ducker i Bunge ska prövas en sista gång. Det är Naturvårdsverket som överklagat miljööverdomstolens beslut om att tillåta stenbrytningen.

Företaget Nordkalk fick ju avslag på sin ansökan i Miljödomstolen. Beslutet överklagades till Miljööverdomstolen, där Nordkalk för ett år sen fick tillstånd att öppna ett nytt kalkbrott på norr.

Den domen överklagades av Naturvårdsverket som bland annat anser att det strider mot EU:s regler att bryta sten bredvid ett Natura 2000-område. Även flera fastighetsägare i närheten överklagade.

Nästa vecka ska HD gå igenom målet för att se om även den borde pröva det. Högsta domstolen kan då antingen ge prövningstillstånd, avslå överklagandet eller så kan de ta upp en del av målet till prövning.

Det handlar om att Nordkalk vill bryta 2,5 miljoner ton sten om året under 25 års tid vid Ducker. För ett par veckor sen kom företaget in med sitt sista yttrande till HD, där det var mycket kritiskt till Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista