Tarmcancerrapporten 2010

Åtta av tio kan räddas från tarmcancer

Om fler vågade prata om bajs och toalettvanor skulle många liv sparas. Näst efter lungcancer är tarmcancer vår dödligaste cancerform - samtidigt som prognosen är mycket bra för dem som kommer i tid.

-Det är svårare att prata om vad man gör på toaletten än om sin sexualitet. Det är ingen status i kiss och bajs, det är jätteprivat, säger Wictoria Hånell, kanslichef på Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka (RMT), som på fredagen presenterade Tarmcancerrapporten 2010 på Lunds universitet.

Varannan timme drabbas en svensk av tarmcancer och omkring 2 600 personer avlider varje år. Men prognosen är mycket god vid tidig upptäckt, då hela 70 till 80 procent kan räddas.

Akut behandling

Räddningen hänger på att bryta de stora sociala tabun som finns kring att prata avföring och toalettvanor, menar RMT.

-När jag fick gå på toa efter varje måltid insåg jag att något var fel. Men vi män kör nog också gärna ner huvudet och jobbar på, säger Olof Andersson, som fick diagnosen för två år sedan, 48 år gammal.

Han trodde aldrig att han, frisk och sportig, skulle drabbas. Nu två operationer senare är han glad att han tog sig till vård.

-Cancer är akut, du måste in i behandling inom en månad. säger Mef Nilbert, cancerforskare och professor i onkologi vid Lunds universitet.

Hon vill att screeningtest med avföringsprov införs från 50 år i hela landet. I dag erbjuder bara Stockholms läns landsting och Gotlands kommun screening från 60 år.

Säg rakt ut

En annan variant vore att erbjuda alla 60-åringar tarmundersökning. Men framför allt måste blyga svenskar bli mer tuffa och uppmärksamma på diffusa symptom som kan vara farliga signaler, som oregelbundna toabesök och blodig avföring.

-I Frankrike talar man om sin "digestion" lika naturligt som om maten. Hos oss pratar man till och med på sjukhus bara om att "göra det stora eller lilla", utan att säga rakt ut vad man pratar om, säger Mef Nilbert.

Tarmcancer innebär cancer i tjock- eller ändtarm. Medicinsk term är kolorektal cancer.Det är den näst vanligaste cancerformen i Sverige, för kvinnor efter bröstcancer och för män efter prostatacancer.Ungefär 40 000 svenskar har tarmcancer, årligen får nästan 6 000 diagnosen, runt 2 600 avlider.75 procent är över 65 år vid diagnos, runt fem procent under 50 år.Fallen har mer än fördubblats på 40 år, vilket förklaras av ökad medicinsk kunskap och åldrande befolkning.Vid tidig diagnos kan 70-80 procent räddas.Överlevnaden tio år efter diagnos har ökat från 27 procent i början av 1960-talet till drygt 50 procent i dag.

Källa: Vårdguiden, Socialstyrelsen och Cancerfonden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista