Rättegång i Naturfarmahärva inledd

Gotlands tingsrätt inledde rättegången mot fem personer i företaget Naturfarma.
Sammanlagt handlar det om över fem miljoner kronor i obetalda skatter som de åtalade misstänks ha stoppat i egen ficka.

Åklagaren visade var tyngdpunkten av brottsligheten begåtts. Fyra av de fem inblandade företagen styrs enligt honom av en 55-åring som målas upp som spindeln i nätet.

Penningströmmar och fakturor visar att 55-åringen styrt verksamheten från ett hus på Lidingö.
Anledningen till att mannen inte skyltar utåt med sitt namn är, enligt åklagaren en personlig konkurs och ett brottsligt förflutet.

Den personliga konkursen var också något som 55-åringens advokat tog upp som ett försvar för mannen, som ska ha drabbats av hälsoproblem.

De andra två som anses ha haft stor makt i den här brottshärvan är dels en 37-årig man som varit vd. i Naturfarma och dels en 38-årig man som drivit det konsultföretag som fick i uppdrag att tömma Naturfarma på all utrustning innan företaget gick konkurs.

Gemensamt för de inblandade är att de inte deklarerat några egentliga inkomster, trots att deras bankkonton visar något helt annat.

De två övriga män som åtalas är dels en 56-årig man som stått bakom ett städbolag och dels brodern till den forna vd:n i Naturfarma, som fungerat som galjonsfigur i de olika företagen.

Rättegången beräknas pågå under ett par veckor.