Begär 300 000 skadestånd

Anhöriga till den man som omkom i en trafikolycka på Österby i somras begär nu ett stort skadestånd. De kräver 300 000 kronor i ersättning av den 19-åring som orsakde krocken.
Det var i slutet på juni som 19-åringen körde på en bil som stod stilla och skulle svänga av vägen. Av den våldsamma påkörningen kastades den främre bilen flera meter upp i luften och 36 meter framåt. Den man som satt i bilen avled följande dygn på Visby lasarett. I förra veckan fick den unge föraren sin dom: Villkorlig dom och 40 dagsböter a 80 kronor. Han dömdes för vållande till annans död, men inte för vårdslöshet i trafik. Tingsrätten ansåg att den oaktsamhet den unge mannan visat grundade sig på en felbedömning - och den kan inte anses straffbar. Däremot vill de anhöriga till den omkomne att 19-åringen skall komma ihåg olyckan resten av livet och begär 300 000 kronor i skadestånd, varav 45 000 i psykiskt lidande. Gotlands tingsrätt avgör i frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".