Östersjön

Många oroas för miljön

En stor undersökning visar att väldigt många av invånarna i Östersjöländerna oroas av miljöproblem i havet. I Sverige anser drygt två tredjedelar av de svarande att havsmiljön är ett av de tre viktigaste miljöproblemen.

I studien Baltic survey har cirka 9 000 invånare, varav 1 017 svenskar, i de nio länderna kring Östersjön svarat på frågor om sitt förhållande till havet.

I Sverige anger nära två tredjedelar att de är oroliga för havsmiljön. Drygt två tredjedelar ser havsmiljön som ett av landets tre viktigaste miljöproblem. Av svenskarna har också tre fjärdedelar varit vid havet på sin fritid någon gång under det senaste året, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

I Danmark, Estland, Finland, Lettland, Ryssland och Sverige ligger andelen som oroas av Östersjöns miljö på mellan 53 och 77 procent, med finländarna som mest oroliga. I Litauen, Polen och Tyskland är samma andel 37-47 procent.

Nerskräpning anges som det vanligaste miljöproblemet. Men också överfiske, skador på havets djur och växter, tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen, oljeläckage och algblomning pekades ut som miljöbovar.

En majoritet i samtliga länder anser också att höjda avgifter för personer eller företag på utsläpp av föroreningar är acceptabelt.

Studien Baltic survey är ett samarbete mellan de nio länderna kring Östersjön. Cirka 9 000 invånare intervjuades mellan april och juni i år.Av de 1 017 svenskarna anser 80 procent att det är acceptabelt eller helt acceptabelt med höjda avgifter för utsläpp av föroreningar, 55 procent säger sig agera för bättre havsmiljö och åtta procent har eller har haft sysselsättning som är beroende av havet.Mest oroliga för havsmiljön är finländare (77 procent) och ryssar (71 procent). Minst oroliga är polacker (37 procent) och tyskar (39 procent).92 procent av ryssarna anser det acceptabelt eller helt acceptabelt med höjda avgifter för utsläpp av föroreningar. Trots en majoritet för, är letterna ändå minst benägna till höjda avgifter (51 procent).

Källa: Naturvårdsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista