Främmande fiskart i Visby hamn

En högskolestudent har fiskat upp en svartmunnad smörbult i Visby hamn. Fisken hör egentligen hemma i Svarta havet och Kaspiska havet där den är en matfisk. Nu vill länsstyrelsen veta om fler på ön fiskat upp smörbult.

Den svartmunnade smörbulten kan leva i både sött och salt vatten, och upptäcktes första gången i Östersjön 1990 i Gdanskbukten utanför Polen. Där har den ökat kraftigt och hotar andra fiskarter. En anledning är att den kan leka flera gånger per säsong.

Samtidigt som smörbulten en kan konkurrera med bottenlevande arter, som till exempel flundra, kan den också, precis som flundra, bli mat för rovfiskar.

– I dag går det inte att säga hur vanlig och utbredd den är eller om den kommit för att stanna, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo.

Om den svartmunnade smörbulten etablerar sig här finns det idag inga kända metoder att få bort den. Därför gäller det att följa den under kommande år för att se vilka effekter den kan få.

För att få en uppfattning om hur vanlig den svartmunnade smörbulten är på Gotland är Länsstyrelsen intresserad av att få uppgifter om nya fynd i andra hamnar på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista