Solbergabadet i Visby har bara några år kvar innan det har tjänat ut enligt Folkpartiet som vill att kommunen säljer aktier i Geab och bygger bad för pengarna. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

(FP) vill bygga bad för pengarna

Kommunen bör sälja sina aktier i energibolaget Geab och bygga badhus i Visby för pengarna. Det tycker Folkpartiet på Gotland. Solbergabadet håller bara några år till.

I en motion till kommunfullmäktige gör de nu slag i ett av sina utspel från valrörelsen - alltså att kommunen skulle kunna finansiera bygget av ett nytt badhus, genom att göra sig av med 20 procent av sitt ägande i Geab.

Kommunen äger idag 25 procent av aktierna i bolaget, en andel som Folkpartiet uppskattar värdet av till mellan 200 och 250 miljoner kronor.

Motionen går nu vidare till kommunstyrelsen för beredning och beslut.

Folkpartiet slår i sin motion fast att kommunen har ett ansträngt invsteringsläge, samtidigt som Solbergabadet beskrivs ha en livslängd på 2-5 år. Behovet av ett nytt badhus är akut, anser folkpartiet som kalkylerar med att ett nytt badhus kostar cirka 150 miljoner kronor.

Att sälja 20 procent av aktierna skulle kunna räcka till ett nytt bad, samtidigt som kommunen behåller viss insyn i energibolaget, genom det kvarvarande 5 procentiga ägandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".