Väskinde

Centerordförande slipper miljöavgift

1:49 min

Centerpartiets ordförande på Gotland, Björn Larsson, i Väskinde slipper att betala en miljösanktionsavgift på 5000 kronor trots att han i byggt en avloppsanläggning på sin fastighet utan tillstånd.

Det var i somras som Larsson ansökte om tillstånd för att gräva och lägga ner en avloppsanläggning på sin fastighet. Handläggningen av ärendet drog emellertid ut på tiden och han valde att anlägga avloppet utifrån ett muntligt tillstånd - dock innan han fått ett skriftligt lagbundet tillstånd.

Det här är något som socialdemokraten Bo Björkman i miljö- och hälsoskyddsnämnden är kritisk till.
- I det här fallet är det någon som har vidtagit en olovlig åtgärd och då ska det utgå en miljösanktionsavgift, så säger lagen, säger Björkman.

Trots att tjänstemän bedömt att Larsson därför skulle betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor, så beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden förra veckan att Larsson slipper betala avgiften, med motiveringen att anläggningen var korrekt och bra utfört och att det endast var det själva skriftliga tillståndet som saknades.

Och att det råkar vara just ordförande i Centerpartiet på ön som det handlar om i det här fallet, är något som Björkman utgår från inte spelade någon roll i beslutet. 

Något som Pär Stenegärd, vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, också betonar.
- Nej, det gör det inte och det ska det inte göra, för då blir det definitivt fel, säger Stenegärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista