Dåliga på miljövänlig cement

1:45 min

Det talas allt oftare om så kallad "grön cement", nya typer av cement som minskar de koldioxidutsläpp som annars är ett stort miljöproblem i samband med cementtillverkning.
Men Sverige ligger efter när det gäller produktionen av grön cement. Och det är framför allt industrin som bromsar. Det hävdar Vladimir Ronin som är adjungerad professor i cement- och betongkemi och -teknologi vid Luleå tekniska universitet.

Vladimir Ronin uppvaktade för egen del cementjätten Cementa under tidigt nittiotal för att sälja sin egen cement, där energiåtgången sänks drastiskt genom att man till följd av en speciell stenmalningsteknik slipper hetta upp kalkstenen till 1450 grader i ugn. Det blev nobben och Ronin tillverkar nu sin cement sen några år tillbaka i Texas i USA istället. Och det här är bara ett exempel på hur konservativ cementindustrin i Sverige är, säger han.

Företaget Cementa, med tillverkning på bland annat Gotland, avvisar kritiken.
— Det uppfinns nya cementblandningar stup i kvarten, men långt ifrån alla är realistiska och fungerar när man ska göra betong, säger Bo Erik Eriksson, forskningschef på Cementa.
Och att Cementa och Sverige skulle ligga efter stämmer inte, säger han. Koldioxidbelastningen har under många år minskat, inte minst genom bättre bränslehantering, säger han.

Cementproduktionen i världen leder årligen till dubbelt så stora koldioxidutsläpp som flyget gör, till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista