- Vi har problem idag att klara vårt uppdrag på landsbygden mellan klockan 7 och 17 och problemet växer från år till år, säger Dick Svennefelt, räddningschef på Gotland. Foto: Helen Birch/SR Gotland
Har svårt att klara sitt uppdrag

Gotlands räddningstjänst utreds

"Problemet växer från år till år"
2:12 min

Nu ska räddningstjänstens organisation och placering på Gotland utredas av Storstockholms brandförsvarsförbund. Huvudproblemet är hur de ska klara sitt uppdrag på landsbygden.

Anledningen är att räddningstjänsten inte klarar sitt uppdrag så som organisationen ser ut idag. Det menar Dick Svennefelt som är räddningschef i Gotlands kommun.

- Vi har problem idag att klara vårt uppdrag på landsbygden mellan klockan 7 och 17 och problemet växer från år till år.

Det som utredarna från Storstockholms brandförsvarsförbund nu ska se över är bland annat hur man kan organisera om styrkornas placering och arbetstider på ett sätt som förbättrar situationen.

Utredningen beräknas kosta cirka 150 000 kronor - och den sista mars ska den vara klar med en rad förslag för räddningstjänsten och politiker att sedan ta ställning till.

Redan förra året ställde Svennefelt frågan till politikerna om att få göra en oberoende utredning av räddningstjänsten, men först nu har han alltså fått ett ja till det. Och det här är något han hoppas på.

- Jag hoppas på att det ska ge en organisation där vi har en bra täckning med rätt kompetens över hela Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".