Sopåtervinningen minskar

För första gången under de senaste tio åren minskar sopåtervinningen på Gotland. Förra året minskade insamlingen av både papper, plast och metall.

Ända sedan återvinningen startade på allvar i slutet av 80-talet har det varje år samlats in mer och mer papper, plast och metall. Sopsorteringen har också gjort att mängden hushållssopor ständigt minskat år från år. Men förra året kom ett trendbrott. För första gången på tio år har utvecklingen gått åt andra hållet. Insamlingen av papper, plast och metall minskade, men hushållsavfallet ökade.

- Det är för tidigt att säga att trenden har vänt, men visst finns det anledning att ta reda på varför siffrorna ser ut som de gör, säger kommunens renhållningsingenjör Anders Lindholm. En av anledningarna kan vara att det är allt mindre fokus på sopsortering och miljöfrågor idag jämfört med några år sedan, tror Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista