1 av 2
2 av 2
Ulf Purholm. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland

Nya lägenhetsnummer vållar huvudbry

Gotlandshem: "Vi får dagligen samtal"
1:22 min

Skatteverkets nya lägenhetsnummer har orsakat förvirring bland många hyresgäster. Gotlandshem har informerat sina hyresgäster men många har ändå hört av sig och undrat hur de ska göra.

Det är Riksdagen som beslutat att alla bostäder i flerbostadshus ska finnas i ett lägenhetsregister.
1 380 gotlänningar får brev från Skatteverket där de uppmanas lämna in sina lägenhetsnummer som samlas i ett register. Det innebär att den som bor i ett hus med mer än en lägenhet ska vara folkbokförd i lägenheten, istället för som tidigare, bara på fastigheten.

Gotlandshem, som också har egna lägenhetsnummer, har informerat om de nya numren genom anslag i trapphusen med både det gamla lägenhetsnumret och Skatteverkets nya nummer. 

Men det har ändå vållat problem för en del hyresgäster. Lena Stengård på Gotlandshem säger att det kommit mängder av samtal från undrande hyresgäster.

 

De nya lägenhetsnumren anger var i fastigheten lägenheten är belägen. Men Ulf Purholm, som bor i en av Gotlandshems lägenheter i Slite, tycker att informationen inte har varit tillräcklig.

Den som flyttar efter att lägenhetsnumren införts, ska fortsättningsvis också ta med numret i sin flyttanmälan, skriver Skatteverket i sin information till hyresgästerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".