1 av 2
Foto: Jurek Holzer/Scanpix
2 av 2
Gunilla Wigren Dahlin(M) ordförande Socialnämnden och Lena Lager, socialdirektör.

Socialstyrelsen kritiserar missbruksvård

"Socialnämnden: Vi tar till oss av kritiken"
1:56 min

Socialstyrelsen kritiserar Gotlands kommun för att det saknas dokumentation kring barn till missbrukare. Kritiken kommer efter inspektion inom missbrukarvården. I 8 av 20 granskade fall gick det inte att se om missbrukarna som fick vård och hjälp, hade barn eller inte.

Socialstyrelsen kritiserar socialtjänstens missbruksvård efter att ha gjort inspektion vid flera tillfällen mellan november i fjol och mars i år.

Det socialstyrelsen är är kritisk till är att det inte går att se varför vissa utredningar läggs ned, att en del utredningar inte uppfyller lagkraven och så det här att det inte går att se i dokumentationen om de som utreds för missbruksproblem har barn eller inte.

Varken socialnämndens ordförande, Gunilla Wigren-Dahlin (M), eller socialdirektör Lena Lager kan förklara bristerna.

Men socialdirektör Lena Lager talar sig varm för barnperspektivet, som de tidigare varit mycket sämre på.

Både nämndens ordförande och socialdirektören tror att det bara finns brister i dokumentationen - de tror att socialtjänstens personal ändå har känt till om de som utreds för missbruksproblem har barn eller inte.

Senast fredag ska socialstyrelsen ha att svar på kritiken - och socialnämndens ordförande Gunilla Wigren-Dahlin säger att de ska ta till sig kritiken och förbättra rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".