270 fiskelägens framtid diskuteras

De gotländska fiskelägenas framtida skötsel och skydd skall diskuteras i nästa vecka.
Vid ett möte i Östergarns bygdegård vill Gotlands fornsal ta reda på vilka åsikter som finns om den framtida inriktningen och bruket av öns fiskelägen.


Det finns cirka 270 fiskelägen på Gotland. Elva stycken ligger skyddade i riksintresseområden.

Nu är frågan:
Kan det finnas anledning att skydda fler gamla fiskelägen från att gå den framtid till mötes som de som nu blivit till små sommarstugeliknande koloniområden, där det inte längre hänger nät till tork och luktar fisk.

Skall kanske länsmuséet finna sig i att lämna vissa fiskelägen till den utvecklingen - och tillåta att det byggs sommarstugor av bodarna?
Ja, det är den sortens frågor som kan tänkas diskuteras vid mötet i Östergarn.

Varje år byggs ett 20-tal nya bodar. Ökade priser, annan användning av bodarna än förr, det är vad som hänt på vissa platser.
Men det finns också röster för att göra kulturreservat av fiskelägen. Det kan ge större kontroll och styrning kring hur de används.
Länsmuséet, Hembygdsförbundet och det nyligen bildade Kulturarvsrådet ligger bakom det offentliga mötet som skall hållas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista