Två fraktfartyg passerade olycksplats

Det var sannolikt en kollision med ett annat fartyg som gjorde att den 25 meter långa lettiska fiskebåten Astrida förliste och sex besättningsmän drunknade utanför Ölands kust i tisdags.

Två fartyg passerad fiskebåten i tisdags.

Enligt underrättelser från bland annat Sverige passerade två fraktfartyg det aktuella området, Det ena var ett brittiskt fraktfartyg som nu ligger i hamn i Estland.

Det fartyget undersöks nu av de lettiska myndigheterna.

Det andra fartyget är ännu inte lokaliserat. Sannolikt rör det sig om ett större fraktfartyg som seglar under cypriotisk flagg.

Astridas vrak påträffades på onsdagsmorgonen på 27 meters djup, rejält demolerat. Bland annat hade hon ett stort hål i babordssidan, vilket bara kan ha orsakats av en kollision eller av en explosion ombord.

Idag tog sig Kustbevakningen åter ut till vrakplatsen för att återuppta dykningarna. Hittills har kropparna efter fyra av de sex besättningsmännen hittats.

Utredningen av förlisningen har lämnats över till den lettiska myndigheten.

Det uppger nyhetsbyrån TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista