Tvist om vem som äger flygplan

Nu kommer nya uppgifter kring de egendomar som säkrats i målet kring den mutmisstänkte chefstjänstemannen vid Rederi AB Gotland. Det flygplan som Kronofogdemyndigheten anser att mannen ägde är inte hans flygplan, hävdar flygbolag.

I samband med att mannen misstänktes ha tagit emot mutor beslutade Gotlands tingsrätt om kvarstad - alltså en säkerhetsåtgärd som gör att brottsmisstänkta tillfälligt fråntas rätten att förfoga över sina egendomar. I det här fallet handlade det om elva miljoner kronor som belades med kvarstad. Det var Ekobrottsmyndigheten som drev den saken och också begärde att mannens segelflygplan inte skulle få användas. Planet skulle inte få lämnas till någon annan än till Kronofogdemyndigheten. Efter det att mannen avled i häktet har hans anhöriga kämpat för rätten till de 11 miljonerna. En tvist som ännu inte är avgjord. Men nu ger sig också Gotlands flygklubb in i striden om mannens efterlämnade egendomar. Flygklubbens bolag Sydaero hävdar att planet är deras. Planet är mycket riktigt registrerat på Sydaero men Kronofogdemyndigheten anser att deras utredning visat att planet ägs av och har betalats av den nu avlidne chefstjänstemannen. Sydaero har nu vänt sig till Kronofogdemyndigheten och klagar på beslutet att flygplanet är belagt med kvarstad. Visserligen lånade den rederianställde ut drygt 285 000 kronor till Sydaero när planet köptes, men den skulden skall betalas tillbaka. Till tingsrätten skriver Sydaeros ordförande i barska ord om det fel som bolaget anser begåtts i samband med kvarstadsbeslutet. Äganderättsutredningen som Kronofogdemyndigheten gjort är under all kritik, anser Sydaero och oacceptabel som underlag för beslutet att belägga flygplanet med kvarstad. För att styrka sina ord visar Sydaero också upp ett leasingavtal som tecknats med den nu döde, där det framgår att han hyrde planet för en viss årlig summa. Sydaero uppger att de årligen betalat moms för detta till skattemyndigheten. Tvisten ska avgöras av tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista