Sjömän varslar om strejk

Fackförbundet Seko varslar uppemot 500 sjömän om strejk.

En av de färjelinjer som berörs är Gotland-Nynäshamn, eftersom varslet gäller total arbetsnedläggelse/strejk för samtliga Seko-medlemmar på snabbfärjan HSC Gotlandia.

Seko och Sjöfartens arbetsgivarförbund är oeniga om bland annat löneökningarnas storlek för de 7 500 berörda medlemmarna.

Därför säger Seko upp avtalet och varslar om strejk och övertidsblockad.

Seko blockerar också varje form av ersättningstrafik och stridsåtgärderna träder i kraft om ett par veckor - den 27 maj klockan fem på morgonen. Lennart Johnsson är informatör för Seko och är medveten om att åtgärden kan slå hårt för gotlandsresenärerna. Han säger till Radio Gotland att det kan bli komplicerat i trafiken från Stockholmsområdet till Gotland. Förhandlingsdelegationen anser att det är rimligt att den gotländska snabbfärjan tas ut i konflikten.

Det går fortfarande för tredje man att ta sig till och från Gotland med andra fartyg. Seko ser ingen samhällsfara med sitt varsel, säger han.

Andra berörda färjelinjer är Göteborg-Fredrikshamn och Trelleborg-Rostock. Även Walleniusrederierna och Gorthon Lines varslas om strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".