Försäljningen av vikingatida fynd stoppas

Försäljningen av vikingatida föremål från Gotland på internet har stoppats, sedan det amerikanska företaget som annonserat ut föremålen fått reda på de negativa reaktionerna från Sverige.

Försäljaren som handlar med antika vapen och rustningar hävdar att han köpt föremålen på auktion i London för ”decennier sedan”, innan de blev skyddade av kulturminneslagen.

Till nyhetsbyrån AP säger handlaren att han beslutat stänga webb-sidan, eftersom den förolämpade människor. Vad han nu ska göra med föremålen är inte klart. Som Radio Gotland tidigare rapporterat innehöll webb-sidan ett 100-tal vikingatida svärd, knivar, spjutspetsar, pilspetsar, smycken och andra föremål av järn, till ett värde av närmare 200 000 kr.

Försäljningen upprörde bland andra länsantikvarien Christian Runeby, som anser att den skingrar det gotländska kulturarvet och förstör möjligheten till historisk forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".