Proffice har inte ens kontoret kvar

Efter några gyllene år är det nu svårare tider för bemanningsföretagen.
Läget på arbetsmarknaden har hårdnat, säger Hans Uhrus, informationschef på företaget Proffice.Inget renodlat bemanningsföretag har idag kontor på Gotland.

Bemanningsföretagen, som för några år sedan hade tillväxtsiffror på 40-50 procent varje år, har det nu svårt.
För några år sedan hade Proffice ett 40-tal anställda på Gotland. Nu finns inte ens ett kontor på ön.

Chefen Jan Lager bytte inriktning och leder nu företaget LB karriär, en bredare variant av bemanning med rekrytering, utvecklings, och konsultföretag.

- Det går inte att driva ett rent bemanningsföretag på Gotland längre, säger Lager. Den stora kunden Flextronics finns inte kvar, inom vården sparas det och politikerna har beslutat att inte ta in folk från bemanningsföretag.

Det märks också bland bemanningsföretagen i övriga landet. Manpower lägger ner kontoret i Kalmar, Proffice redovisar en förlust på 17 miljoner för årets första tre månader.

Visserligen har Proffice fortfarande kvar lite verksamhet på Gotland, men den sköts via telefon från huvudkontoret i Stockholm.

Om trenden på arbetsmarknaden vänder, kommer företaget åter att öppna sitt kontor i Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".