Läkare misstänks för mutbrott

Nu vill landstingsförbundet sätta stopp för läkemedelsindustrins påkostade kontakter med läkare.
Den senaste tiden har ju förhållandet mellan läkemedelsbolag och läkare hamnat i blickfånget också för åklagare.

Förundersökningar har inletts i flera fall där läkare misstänks för mutbrott.

Jaktevenemang, lyxmiddagar och utlandsresor är något av det som landstingsförbundet vill hejda.
Det är i förlängningen skattepengar som går till de läkemedel som läkarna skriver ut - så resonerar landstingsförbundets utredare Gunilla Thörnwall Bergdahl.

På Gotland har frågan om läkares förmåner från läkemedelsbolag varit på tapeten tidigare i år.
En av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ville veta hur många läkare som rest på läkemedelsföretagens bekostnad. Men det fanns inga svar att få.

Från arbetsgivarhåll saknas ofta insyn i vad läkarna erbjuds på sin fritid.

Radio Gotland har tidigare berättat att de gotländska läkarnas vidareutbildning till största delen sponsrats av läkemedelsföretag. Något som befaras leda till
att läkare skriver ut nya, dyrare läkemedel som de har fått information om från företagen, fast det finns likvärdiga läkemedel som är billigare.


I sista hand är det skattebetalarna som drabbas.

Att pengarna tryter inom sjukvården skulle förstås kunna användas som argument för att välkomna läkemedelsbolagens pengar, kurser och föreläsningar, där läkarna får information om nya preparat. Men landstingsförbundet vill nu dra i bromsen och slå fast att det aldrig får vara gratis för läkare att få den nödvändiga läkemedelskunskapen.

Företagen HAR ett ansvar att informera om sina preparat men eftersom läkemedelsföretagens makt och marknadsföring är så stark vill landstingsförbundet vässa det avtal som redan idag styr relationen mellan läkemedelsindustrin och sjukvården...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista