Visbypolisens "hjärta" kanske flyttar

Polisens kommunikationscentral i Visby kan komma att flyttas till fastlandet.
Kommunikationscentralen tar dagligen emot bland annat larm om brott och är bemannad med fem personer.


Polisöverintendent Tommy Anderberg tycker att Gotland har så speciella förutsättningar att kommunikationscentralen, som är hjärtat i polishusets verksamhet, borde vara kvar.

På vissa håll bemannas kommunikationscentralerna av poliser, vilket rikspolisstyrelsen vill ändra på. Poliser skall göra polisjobb.
I Visby sitter redan idag fem civilanställda i polisens KC, alltså kommunikationscentralen.

Svarstiderna är idag korta när man ringer, men kan bli avsevärt längre om man skall ställa sig i kö, till exempel till Stockholmspolisen för att anmäla ett brott.

Tommy Anderberg anser också att en flyttning av polisens kommunikationscentral till fastlandet är oförenlig med samarbetet mellan de olika så kallade blåljusmyndigheterna i projektet GOTSAM, ett samarbete som nu utvecklas mer och mer.

Poisen skall spara, men allmänheten skall inget märka, enligt utredningen. Men det tror inte polisöverintendent Tommy Anderberg riktigt på och det här gäller både polisens telefon och nödnumret 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista