1 av 2
Nu förbereder Arbetsförmedlingen sig för fullt inför mottagandet av nyanlända invandrare. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 2
Marina Liljegren vd Hansa utbildning. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Många kommuner brister

Etableringslotsar ska hjälpa nyanlända

2:40 min

För att nyanlända invandrare snabbare ska komma i arbete har regeringen infört ett system med så kallade etableringslotsar. Och det här börjar gälla från och med den första december. Tidigare har ansvaret för att hjälpa invandrare legat på kommunen, men nu får istället Arbetsförmedlingen ta över ansvaret. Och ambitionerna är höga berättar chefen på arbetsförmedlingen i Visby,Tina Ersson.

— I dag tar det i snitt sju år för en invandrare att komma i arbete, den tiden ska vi nu korta till två år. Och det ska vi göra genom att erbjuda något som heter etableringslots, säger Tina Ersson.

En etableringslots är precis som det låter, en person som ska lotsa invandrare, rätt i samhället. Och det är arbetsförmedlingen som har ansvaret men dom skriver i sin tur avtal med privata företag som kommer att sköta uppdraget som lotsar. Och allt det här är en del i regeringens arbetslinje.

Men förutom att hjälpa till med arbetsgivarkontakter så ska etableringslotsen även vara ett socialt stöd. Och det tror Marina Liljegren, vd på Hansa utbildning ett av dom företag, som nu ansöker om att bli etableringslotsar på Gotland, inte kommer att bli några problem. De har i många år vid sidan av jobbstöd och även hjälpt folk att komma in i samhället och driver redan i dag liknande projekt.

Lotsbrist i mer än hälften av kommunerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista