Hela havet stormar i byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden kan komma att utökas med två ledamöter, erfar Radio Gotland. 
När kommunstyrelsen sammanträder på torsdag lär politikerna få frågan om en utökning av byggnadsnämnden, som ett extraärende att besluta om.

Som vi rapporterat tidigare, tycks Moderaterna ha föreslagit en ledamot för mycket i byggnadsnämnden, i förhållande till det antal platser som idag finns i den nämnden.

I dag har byggnadsnämnden 9 ledamöter - och Radio Gotland erfar att det finns förslag att utöka nämnden till 11 ledamöter, med motiveringen att det är så hög arbetsbelastning i byggnadsnämnden.

Som framgått tidigare har det ju inom den avgående alliansen "gjorts upp" om platser, till Folkpartiets favör. Det är Moderaterna som skänkt bort nämndplatser till Folkpartiet, för partiets stöd för oppositionsrådsrådsposten.

Det skulle betyda att Moderaterna själva bara får EN plats i byggnadsnämnden, Centern två och Folkpartiet EN. Detta under förutsättning att nämnden har fortsatt NIO platser.

De rödgröna får då tillsammans fem platser. Blocksamarbetet ger då siffrorna 5-4 till de rödgrönas favör.

Om istället byggnadsnämnden får elva ledamöter blir styrkeförhållandet 6-5 till de rödgröna.

Om kommunstyrelsen går med på att öka antalet politiker i byggnadsnämnden måste Socialdemokraterna nominera en ledamot till och Moderaterna kan behålla de båda föreslagna; Håkan Onsjö och Lars-Erik Benneck.

Fullmäktiges nya ordförande Björn Jansson (S) säger till Radio Gotland att Moderaternas nominering måste redas ut.

Det är alliansen som skall lösa det hela, tycker han.

- Det pågår en diskussion att öka antalet ledamöter i nämnden till elva och då löser det sig. Eventuellt skall detta beslut tas på kommunfullmäktige i december. Men tills dess så har alliansen nominerat för många, meddelar Björn Jansson som fullmäktiges ordförande.

Hans Klintbom som är vice ordf i kommunens valberedning uppger samma sak; att diskussion förs om en utökning av byggnadsnämnden. Till dess det beslutet är taget måste förslaget på nämnd begränsas till 9 personer.

- Strykning görs av de extra namnen som föreslogs, meddelar Hans Klintbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".