Oenig tingsrätt friade i våldtäktsmål

Den 19-åring som suttit häktad, misstänkt för en våldtäkt i Visby, friades av en oenig Gotlands tingsrätt. Åklagaren ville få honom dömd för att ha tvingat till sig sex av en flicka i en lägenhet i Visby, men tingsrätten valde alltså att ogilla åtalet. Häktingsbeslutet hävdes av tingsrätten och mannen skall släppas fri.

Rätten var inte enig. Ordföranden, lagmannen Mikael Mellqvist och en nämndeman, ville fälla mannen för våldtäkt.

Däremot dömdes 19-åringen till ungdomsvård, eftersom han fälldes på ett par andra åtalspunkter; skadegörelse och narkotikabrott.

19-åringen har suttit häktad sedan den 20 oktober. Han åtalades misstänkt för att på en fest i Visby ha våldtagit en kvinna. Enligt hennes berättelse i tingsrätten hade de först kramats och hånglat när han tog hennes hand och ledde henne till sovrummet. När det gick upp för henne att han ville mer än bara pussas sade hon att hon inte ville.

En oenig tingsrätt har alltså dömt i målet. Enligt domen har kvinnan varit berusad, "vilket inte kan bortses från när hennes utsaga ska värderas", står det.

Tingsrätten konstaterar att hon "visserligen lämnat en spontan, sammanhängande och detaljerad berättelse som i och för sig till fullo styrker gärningspåståendet".

Å andra sidan, skriver tingsrätten, att det är en "märklighet" att kvinnan bett två av de andra tjejerna på festen att för polisen lögnaktigt uppge att de skulle ha hört henne säga "nej" till killen. Tingsrätten talar i sin dom också om att kvinnan "frivilligt och ömsesidigt har hånglat" med killen och "alltså inlåtit sig på aktiviteter av sexuell karaktär".

Att kvinnan ville få ut mannen ur lägenheten efter händelsen, tolkar tingsrätten inte nödvändigtvis som att hon blivit utsatt för ett övergrepp. "Hennes uppträdande kan vara betingat av att hon tyckt att hon har gått för långt och varit ångerfull".

Ordföranden, lagmannen Mikael Mellqvist och nämndemannen Per Österlund var skiljaktiga. De anser att mannen inte kan ha undgått att notera och förstå att kvinnan inte velat medverka i vidare sexuella aktiviteter. "Hans berusning inverkar därvid inte ursäktande", skriver de för att tillkännnage sin avvikande mening till domen.

Lagmannen och en nämndeman ville alltså fälla för våldtäkt. De tycker att det finns en tydlig "hållpunkt för när den kritiska gränsen" överskrids. Det är när mannen knäppte upp kvinnans byxor. Om inte förr, så har hon i vart fall DÅ mycket tydligt markerat avstånd från vidare deltagande och därmed värnat sin egen sexuella integritet, resonerar de.

Straffvärdet för den våldtäkt mannen, enligt deras syn, skall dömas för ligger runt två års fängelse, men också de båda skiljaktiga anser att påföljden skulle bli ungdomsvård.

Den för våldtäkt nu friade har missbrukat droger sedan 2008 och är dömd vid flera tillfällen tidigare och har en pågående skyddstillsyn. I juni i år dömdes han till vård enligt LVU och placerades då på en sluten avdelning på ungdomshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista