GOTLANDS TINGSRÄTT

Första domen i sjöfyllerilagen

En 46-årig man döms till över 40 000 i böter för sjöfylleri. Han blir därmed den förste som döms enligt den nya sjöfyllrilagen som trädde i kraft i somras.

Det var sent en kväll i juli som mannen kom in i Visby hamn med sin fritidsbåt. När han fick göra alkotest, så visade det sig att han låg långt över gränsen på 0,2 promille för sjöfylleri.

Mannen ha förklarat att han inte kände till de nya svenska reglerna om sjöfylleri och att han inte orsakade några skador i hamnen när han körde sin båt, trots att han var alkoholpåverkad. Desstom var det inte han själv som stod vid rodret under resan från Åbo, utan han styrde bara in i hamnen.

Men Gotlands tingsrätt konstaterar att mannen var alkoholpåverkad och att båten han körde var 13 meter lång och det gör att det var sjöfylleri. Han döms därför för sjöfylleri till 60 dagsböter på 675 kronor, totalt 40 500.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista