Artikel om baltikumtrafik ur den estniska tidningen Saarte Hääl.

Ester tror på färjetrafik till Gotland

"Man talar om att det ska komma inom ett år"
2:02 min

Det skall bli färjetrafik mellan Estland, Lettland och Gotland i sommar och det finns 15 miljoner kronor i EU- bidrag för att dra i gång trafiken. Det budskapet har basunerats ut i Estnisk media under de senaste dagarna.

Bakgrunden är en artikel i en Estnisk tidning där utvecklings direktören på Ösel Ingrid Tilts uttalar sig. Sedan tog Estnisk radio och TV upp budskapet i helgen. I artikel framgår att Rederi AB Gotland är intresserad av köra trafiken och att det finns motsvarande 15 miljoner kornor i EU-bidrag till trafiken. Det berättar den estniska konsulen i Visby Veljo Pärli som läst artikeln.

Kommunens utvecklingsdirektör Per Lindskog säger att det finns pengar, men att de ska användas till marknadsföring, inte gå till någon som ska driva trafiken.

Han säger också att chanserna att 50/50 att det blir trafik mellan Gotland och Baltikum. I artikel talas om trafik redan till sommaren, men det finns inga beslut säger Per Lindskog.

Men han bekräftar att diskussioner pågår, så sent som förra onsdagen satt han i möte om den här färjetrafiken. Det finns intressenter till trafiken, men det är långt ifrån klart, enligt Per Lindskog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".