Piloter vann seg tvist

Piloterna vid Avia Express, som tidigare tillhörde Skyways, har vunnit en segsliten tvist med flygbolaget. Det har nu Arbetsdomstolen slagit fast.

Det var i april 2009 som arbetsgivaren och piloterna kom överens om att frysa lönerna. Överenskommelsen gällde under förutsättningen att lönerna för övrig personal inom flygbolaget, med liknande lön, inte heller höjdes.

Men när bolaget höjde lönen för flygteknikerna, tyckte piloterna att överenskommelsen om frysning av lönerna, inte längre gällde. Tvisten gick inte att lösa i förhandlingar varför frågan drevs vidare till Arbetsdomstolen.

Och domstolen ger nu delvis piloterna rätt. Arbetsgivaren, Avia Express, måste betala skadestånd, både till piloterna och till fackförbundet Pilotföreningen men också stå för domstolskostnaderna på 200 000 kronor.

Piloterna är nöjda med domslutet och konstaterar att det viktigste inte var skadeståndet utan att piloterna vann tvisten med arbetsgivaren Avia Express.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista