Långdragen arvstvist avgjord

Arvstvisten i kölvattnet av en utredning kring misstänkta antikvitetstölder ser nu ut att vara över. Båda de inblandade parterna har dött under resans gång - och tvisten det handlar det om, mångmiljonbelopp, ska dödsboet efter den ena partner nu stå för. Men det är tveksamt om det finns några pengar att hämta.

Det handlar om en tvist om arvet kring en gotlänning som när han dog 2004 var misstänkt för inblandning i stölder och försäkringsbedrägerier på ett slott i Östergötland tillsammans med sin bror.

Innan mannen som arvstvisten gäller dog hade Norrköpings tingsrätt beslutat att beslagta två miljoner av hans tillgångar efter krav från försäkringsbolaget. Men då hade mannen inte längre några pengar, och efter hans död gick dödsboet i konkurs.

Enligt dödsboet hade mannen skrivit över det mesta han ägde på sin före detta hustru vid en skilsmässa, trots att de fortsatte att leva tillsammans.

Dödsboet gick till tingsrätten för att upphäva bodelningen och Gotlands tingsrätt höll med och tyckte att exhustrun fick betydlig mer än mannen vid skilsmässan. Hon dömdes att betala 3,4 miljoner plus ränta. Men kvinnan överklagade till hovrätten.

Innan målet kom upp i hovrätten avled också kvinnan,och hennes dödsbo har nu dragit tillbaka överklagandet. Tingsrättens dom står därför fast.

Men enligt Kronofogdemyndigheten har exhustruns dödsbo idag skulder på närmare sju miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista