Kommunfullmäktige

Bussiga kortet återinförs i Visby

0:33 min

Kommunens nya rödgröna majoritet infriade på måndagen ett av sina vallöften - att återinföra bussiga kortet i Visby. Detta efter att kommunfullmäktige beslutat att satsa 500 000 kronor på gratis kollektivtrafik för ungdomar även i stadstrafiken.

Alliansen har ju tidigare avskaffat bussiga kortet just i Visby, efter det som många upplevt som "okynnesåkande" utan mål; att bussarna fylldes av ungdomar som egentligen inte hade något transportbehov.

Nu införs alltså bussiga kortet i Visby igen.

Alliansen ville hellre lägga två miljoner kronor på att införa Centerns förslag på "halvtimmesavgångar i landsbygdstrafiken. En kollektivtrafik som skulle ha inneburit fler bussavgångar på morgnar och kvällar utmed de stora linjerna. Det förslaget beskrevs av vänsterpartiets Brittis Benzler som en "kanonide", som den nya majoriteten ändå "fegade ur på", eftersom budgeten är så ansträngd.

Moderaten Inger Harlevi ifrågasatte återinförandet av bussiga kortet och undrade över rimligheten i att ungdomar i Visby kan gratisåka buss en hållplats till skolan när ungdomar på landet måste ha tre kilometer till skolan för att komma på fråga för skolskjuts.

Matias Lundström (MP) ansåg i debatten "bussiga kortet hjälper inte bara ungdomar i stan". Han argumenterade för att det också gynnade öns landsbygdsungdomar att gratis kollektivtrafik införs för unga i stadstrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista