Wolrath - Bergqvist

De kan stämmas på över 30 miljoner

Styrelseordförande i Gotlandsbolaget, Björn Wolrath, och en före detta styrelsemedlem kan stämmas på över 30 miljoner kronor.

Det är företaget Yggdrasil, som ägs av Erik Penser, som anklagar de båda för att vara betalningsskyldiga efter att företaget Countermine gått i likvidation.

Countermine hade en humanistisk och smart affärside. Med hjälp av en svensk uppfinning skulle man röja bort militära minor som blivit kvar i krigshärjade länder.

I företaget Countermine sitter styrelseordförande i Gotlandsbolaget Björn Wolrath också som styrelseordförande.

Verkställande direktör i Countermine är advokat Crister Bergqvist, tidigare styrelsemedlem i Gotlandsbolaget och bördig från Burgsvik.

Ledningen för Countermine anklagas för att ha lämnat felaktig information i samband med att bolaget genomförde en nyemission på 70 miljoner kronor för ett år sedan.

Erik Pensers bolag Yggdrasil hävdar att de aldrig skulle ha köpt aktier Countermine om de hade känt till vad de menar att ledningen kände till och avsiktligt undanhöll aktiemarknaden, alltså att företaget gick dåligt.

Enligt tidningen Affärsvärlden står det i kravbrevet att Yggdrasils förlust uppgår till nästan 32 miljoner kronor. Yggdrasil gör gällande att Björn Wolrath och Crister Bergqvist är skyldiga att solidariskt ersätta Yggdrasil för den förlusten.

De två näringslivstopparna har förklarat att dom inte gjort något fel. Den inställningen tyder på att en stämningsansökan är att vänta från Erik Pensers bolag Yggdrasil under de närmaste dagarna, uppger också Affärsvärden. Som för övrigt kallar Countermines direktörer för skandalbolagstoppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".