Veterinär Peder Jacobsson. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Upphandling styr inköpen

Veterinärer ogillar apoteksbyte

Jacobsson: "Romaapoteket drabbas hårdast"
2:19 min

Apoteken i Roma och Hemse är förlorare när Jordbruksverket beslutat att läkemedel till djur hädanefter skall köpas av Apoteket AB, som vunnit upphandlingen om att förse distriktsveterinärstationerna med djurläkemedel.

Veterinären Peder Jacobsson i Roma ogillar att kanske behöva köpa medicin från apotek i Eskilstuna, till sjuka gotländska djur.

Han hade hellre velat fortsätta att köpa djurläkemedel i Hemse och Roma där Statens Jordbruksverk har sina veterinärstationer.

Han är orolig för vad det här kan betyda för apoteken i Hemse och Roma som nu mister en stor kund och ser problem med att handla på apoteken i Visby, eftersom det kan bli svårt att hålla uppsikt över bilarna som innehåller läkemedlen.

Statens Jordbruksverk har att följa lagen om offentlig upphandling och det var Apoteket AB som kammade hem det två-åriga avtalet om att förse distriktsveterinärstationerna med veterinärmedicinska läkemedel. Peder Jacobsson säger att han trodde att avregleringen av Apoteket, med de nya småföretagarna som nu driver apotek runt om i landet skulle betyda ökad närhet, inte tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".