1 av 2
2 av 2
Advokaterna Hans Dahlberg Secora och John Hane Gotlands kommun vid tingsrätten. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
Slite hamn

Tvisten om 22 miljoner har inletts

1:41 min

Tvisten om kostnaden för muddringen av Slite hamn ser ut att kunna bli segdragen. På tisdagen hölls den första förhandlingen mellan kommunen och Secora, som fått i uppdrag att muddra Slite hamn.

Secora hävdar bestämt att de fick otillräckliga uppgifter om hur hårt berg det var på botten. Och det ledde till dyra sprängningsarbeten som de nu vill att kommunen ska ersätta. Drygt 22 miljoner kronor kräver Secora.

Men kommunen i sin tur hävdar att de litat på det geologiska underlag som de beställt. Kommunen anser också att 22 miljoner kronor i ersättning för sprängningarna är ett orimligt högt belopp. Det är minst fem miljoner kronor för mycket, enligt kommunens beräkning.

Kommunen var också från början tveksam till om Secoras mudderverk var starkt nog, vilket kommunen ska ha påpekat vid ett möte. Därför anser man att Secora borde varit medvetna om problemen.

Det var efter att Secora börjat muddringen av hamnen i november förra året som de upptäckte att det var hårt berg.

Företaget kontaktade kommunen i december 2009 och sa att de måste spränga. Och eftersom kommunen inte sa nej så tolkade Secora det som om att kommunen i princip godkänt sprängningarna och därmed en fördyring av kostnaderna. Men kommunen menar att det är Secoras ansvar att utföra det jobb de åtagit sig och att de själva får stå för de extra kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista