1 av 2
Norderstrands terass på vintern. Foto: Karin Persson/SR Gotland
2 av 2
Terrassbygget på Norderstrand

Hovrätten friar Visby Camping

Svea Hovrätt friar Visby camping och bolagets förre vd Jonas Törnell för att de började bygga om strandrestaurangen vid Norderstrand innan länsstyrelsen gett dispens.

Visby Camping och Jonas Törnell frias trots att Svea Hovrätt konstaterar att Visby Campings förre vd Jonas Törnell bröt mot strandskyddet när bygget började utan dispens från länsstyrelsen. Men hovrätten anser att brottet är ringa och alltså inte särskilt allvarligt eftersom det sen tidigare funnits en kiosk på platsen.

I somras friade Gotlands tingsrätt bolaget och vd:n, med hänvisning till länsstyrelsens valhänta hantering av dispensen. Då ville bara nämndemannen Hans Erik "Kea" Svensson döma bolaget och vd:n till böter.

Miljöåklagaren överklagade den friande domen och stod fast vid kravet på en halv miljon i böter för Visby camping och dagsböter för Törnell.

Svea Hovrätt konstaterar nu i sin dom att det krävs dispens för att börja bygga på stranden - och att dispens saknades när trädäcket och baren vid Norderstrand började byggas.

Men hovrätten anser, precis som tingsrätten att det inte går att avgöra om vd:n Jonas Törnell avsiktlig bröt mot lagen när bygget inleddes.

Vd:n har själv sagt att han uppmanade platschefen att vänta på dispensen, men det minns inte det - de minns bara att det var bråttom att bygga klart till sommaren.

Det här gör att hovrätten anser att Törnell gjort vad han kunnat för att följa lagen, och att han dessutom fått felaktiga besked från tjänstemän på länsstyrelsen. Därför frias både han och bolaget.

Terrassbygget

Visby Camping ansökte om strandskyddsdispens i början av maj 2008, och började bygga i slutet av maj när de fick bygglov. När de fick besked om att de inte fick bygga innan länsstyrelsen gett dispens, avbröts bygget.

Dispensen överklagades sedan och revs upp. Inte förrän i april i år fick bolaget ett definitivt tillstånd för bygget, nu med krav på att trädäcket vid baren skulle vara något mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".