Schaktarbeten på flyget. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Ledningskollen

Ny webbsida ska stoppa kabelbrott

Avgrävda kablar och ledningar kostar varje år samhället hundratals miljoner kronor. Men nu ska en ny webbsida minska antalet avbrott.

Anledningen till att en fiberkabel eller en elledning grävs av är nästan alltid brist på information. Den som planerat schaktningen och den som sitter i grävmaskinen vet ibland inte vilka ledningar som ligger i backen och när de får reda på det är det för sent.

Nu har statliga Post- och telestyrelsen (PTS) har med den nya gratissajten ledningskollen.se hittat på ett sätt att koppla ihop grävare med dem som äger ledningarna.

Oavsett om du är villaägare eller har en byggfirma går du in på ledningskollen och registrerar var du vill gräva och vad du vill gräva ner. Du får snabbt besked om vilka bolag, till exempel inom el, vatten eller telekom, som har kablar i riskområdet och tillsammans undviker ni avgrävningar.

-Förr visste man vad som hände när en kabel grävdes av, men det går inte i dag. Det kan vara en hjärt-lungmaskin uppkopplad via fiber eller det kan vara en hel fabrik som stannar, säger PTS generaldirektör Göran Marby som har svårt att förklara varför ingen kommit på lösningen tidigare.

-Ibland ser man inte skogen för bara trän, konstaterar han. (TT)

Fakta om ledningskollen

Ledningskollen.se sköts av PTS och är gratis att använda.Tjänsten har prövats i Uppsala med gott resultat och är från och med onsdagen öppen för hela landet.Ledningskollen.se ska inte blandas i hop med Bredbandskollen.se, där man kan testa hastigheten på sitt bredbandsabonnemang och som drivs av.SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista