Lars Grönberg vid Kungsladugården. Reporter: Eleonor Svensson/SR Gotland
Visby

Kungsladugård blir inte byggnadsminne

Det blir inte någon byggnadsminnesförklaring av Kungsladugården i södra Visby, det har länsstyrelsen bestämt.

Visserligen tycker Gotlands museum att byggnaden - där tidigare militära chefer bodde och där det nu finns ett dagis - är ett kulturarv, men få ursprungliga byggnadsdetaljer är bevarade. Däremot har gårdsmiljön som helhet betydande arkitekturhistoriska, militärhistoriska och samhällshistoriska värden i ett regionalt perspektiv.

Länsstyrelsen bedömer att anläggningen inte är att betrakta som synnerligen märklig i ett nationellt perspektiv och att det därför inte kan K-märkas. Däremot tycker de att man i detaljplanen skulle kunna införa ett så kallat förvanskningsförbud.

Exakt när Kungsladugård är byggd går det inte att få någon information om, men man vet att den byggdes någon gång i början på 1600-talet.

I och med att regementet byggdes på Visborgslätt blev huset använt som bostad för militära chefer. Nu hyrs huvudbyggnaden ut av Gotlands kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".