Vårdcentralen i Roma är inte hotad

"Försämrad service om apoteket försvinner"
5:16 min

Vårdcentralen i Roma är inte automatiskt nedläggningshotad bara för att framtiden för apoteket i Roma är oviss. Det säger idag Maria Ahlmark, verksamhetschef för vårdcentralerna Visby norr och Roma.

Som vi berättat tidigare har Jordbruksverket upphandlat framtida läkemedeltstjänster av tidigare apoteksmonopolet - Apoteket AB. De närmaste åren kommer alltså inte distriktsveterinärstationen i Roma att få köpa sina djurmediciner i Roma, eftersom apoteket där bytt ägare och nu drivs privat av en apotekare inom Apoteksgruppen.

Vårdcentralchefen Maria Ahlmark tycker att det vore en tråkig utveckling om apoteket faller, efter förlusten av den största stamkunden.

Hon beskriver det som "negativt för medborgarna" , en försämrad service för Roma vårdcentrals patienter att kanske inte kunna hämta medicin på apoteket "vägg i vägg" efter läkarbesöket.

Om nye apoteksägaren Lena Idmans sömnlösa oro säger hon att den är "befogad". Maria Ahlmark inser att förlusten av en kund som handlat för ett par miljoner om året kommer att vara kännbar.

Hon tycker inte att effekterna av Jordbruksverkets upphandling försämrade vårdcentralens sits. "Det är inte Roma vårdcentrals största problem", säger hon och tillägger att "politikens budskap är att Roma vårdcentral skall fortsätta och det är det uppdraget jag har och arbetar efter", säger Maria Ahlmark.

På frågan om man överhuvudtaget kan ha en vårdcentral på en plats där det saknas ett apotek svarar hon att man "absolut kan ha det" och att det finns många exempel på det, om än med sämre service för patienterna.

Maria Ahlmark bedyrar att det inte automatiskt blåser liv i frågan om nedläggning av Roma vårdcentral, om apoteket i Roma skulle tvingas lägga ned på grund av bristande lönsamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".