1 av 2
Bertil Smitterberg, ordförande för Bungemuseets styrelse och Maj-Gun Blomberg, föreståndare för Bungemuséet.Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
2 av 2
Bungemuséet på vintern. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Framtiden oviss

Minus i kassan för Bungemuséet

2:31 min

Framtiden för friluftsmuséet i Bunge är dyster och muséet går back 645 000 nästa år, om kommunala anslag uteblir. Även med bibehållna kommunala anslag ser det ut att kunna bli ett par hundratusen minus. Eldsjälarna känner stor besvikelse över att deras museum inte ens nämns i den regionala kulturplanen.

Bungemuseet drivs av en ideell förening som i 103 års tid klarat sig ekonomiskt, på något sätt; "trollat med knäna" och fixat akuta ekonomiska lägen. När pengarna har trutit har det skjutits till ur privata kassor, löner har hållits låga eller uteblivit helt.

En stor stab av frivilliga eller lågavlönade sköter ruljansen på muséet.

Tio månader om året jobbar 10-15 personer frivilligt, sex timmar i veckan med att hålla liv i Bungemuséet. Deras insatser ovärderliga, resonerar Bertil Smitterberg, ordförande för museets styrelse.

Föreståndaren Maj-Gun Blomberg tror att konkursen är ett faktum den dag de skulle betala ut "riktiga" löner till alla anställda, samtidigt som de ideella ersätts av avlönad sommarpersonal också under för- och eftersäsong.

Och frågan är nu var muséet skall hitta framtidens snickare som skall sköta om byggnader lika gamla som regalskeppet Wasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista