1 av 2
2 av 2
Cecilia Gustafsson, områdeschef för Falck Ambulans.Foto: Håkan Erlandsson/SR Gotland
"Ska bli effektivare"

Ny operatör ska dirigera Gotlands ambulanser

"Sjuksköterskor ska göra prioriteringen"
1:49 min

Dirigeringen av ambulanser ska bli effektivare på Gotland. Åtminstone hoppas kommunen det när man nu byter larmoperatör, från SOS Alarm till en annan aktör på marknaden - Medhelp.

- På Medhelp arbetar sjukvårdsutbildad personal och det hoppas vi ska öka effektiviteten och patientsäkerheten vid utryckningar, säger sjukvårdsförvaltningens avtalschef Rolf Forsman.

Cecilia Gustafsson på Falck Ambulans är besviken. Hon hade hoppats att den nya operatören skulle vara stationerad på Gotland. Men det kommer den inte att vara.

Förutom på Gotland kommer sjukvårdsrådgivningsbolaget MedHelp att ta över dirigering och prioritering på larmcentralerna i Uppsala, Sörmland och Västmanlands län.

Bakom Medhelp finns en finländsk ägare MedHelp Group OY, ett bolag vars enskilt största ägare är SITRA (Jubileumsfonden för Finlands självständighet), en oberoende fond underställd Finlands riksdag.

SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att de beklagar att de tre landstingen och Gotlands kommun valt en annan lösning.
– Vår uppfattning är att samarbetet har förbättrats och att vi de senaste åren hittat bra lösningar, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm.

SOS Alarm ägs till hälften av staten (näringsdepartementet) och till hälften av Sveriges Kommuner och Landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".