Inga klara besked om P 18

Det blev inga klara besked om P 18:s framtid när försvarsberedningens rapport presenterades idag.

Dagens rapport var mer allmänt hållen. Den handlade om det svenska försvarets inriktning i stort. En inriktning som ska peka mer emot snabba och fredsfrämjande internationella insatser. Försvarsberedningen vill därför öka anslagen till den internationella verksamheten med två miljarder kronor per år från 2007. Den satsningen är hoppfull för P 18, tycker chefen Gunnar Karlsson.

Beredningen har haft som uppgift att ta ställning till ett av fyra förslag som ÖB lämnat och fastnade för medelvägen, som innebär att Försvaret ska spara tre miljarder kronor. Rapporten i sin helhet stöds av socialdemokraterna, centern och kristdemokraterna. Vänsterpartiet och miljöpartiet står bakom sparbetinget på tre miljarder kronor. Om regeringen väljer att fatta beslut enligt rapporten kommer ledning och förvaltning att drabbas hårt. Mer än 30 procent av den delen av personalstyrkan bör sparas in, anser försvarsberedningen. Huvudalternativet bör enligt rapporten därför vara att lägga ner hela militärdistriktsorganisationen, och låta andra delar av Försvarsmakten ta över distriktens uppgifter. Här på ön finns ju Gotlands militärdistrikt, som i så fall skulle drabbas. Besparingen på tre miljarder kronor innebär också antalet militära förband och skolor i landet minskar från 30 till 19 eller 20. 5 000 anställda mister jobbet, hälften av dem officerare och hälften civilanställda. Men beskedet om vilka regementen som drabbas dröjer alltså till senare i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista