Skolverket kritiserar kommunen

Skolverket kritiserar Gotlands kommun för hur en elev hanterats i en gotländsk landsbygdsskola.

Det gotländska fall som anmälts till skolverket och nu kritiseras har hunnit bli ett par år gammalt. Det handlar om en elev som hade svårigheter i skolarbetet och det gjordes ett åtgärdsprogram för eleven. En specialpedagog skulle träna eleven i att behärska sitt humör. Från hemmet begärdes bättre information från skolan. En lärare skrev kontaktbok en gång i veckan. Men den kontinuerliga kontakten med hemmet blev sämre och skolan genomförde inte flera av de överenskomna åtgärderna i den där planen och elevens skolsituation försämrades. Under en lektion i idrott uppstod en konflikt om regler och det var en händelse i omklädningsrummet som den här eleven var inblandad i.

Rektorn pratade med de berörda och gjorde klart att om något mer hände på en idrottslektion så skulle de då inblandade stängas av från idrotten och få andra uppgifter under idrottslektionerna. Händelsen i omklädningsrummet polisanmäldes av rektorn. En månad senare hände på nytt något på idrotten och då stängdes den här eleven av från undervisning resten av terminen - det var ett par veckor kvar.

Skolverket skriver i sitt beslut till Gotlands kommun att skollagen ger en ovillkorlig rätt för alla barn med skolplikt att få utbildning. Disciplinär åtgärd om närvaro får endast avse ”ringa omfattning”. Och det finns inte stöd i grundskoleförordningen för det som rektorn beslutade för att föra eleven till rätta. Om en elev uppträder olämpligt eller gör sig skyldig till någon förseelse skall det först ske uppmaningar om bättring och om läraren skall visa ut en elev från undervisningslokalen så får det som längst gälla återstoden av lektionen eller ha kvarsittning efter skoldagen - under uppsikt EN timme. Att utestänga eleven från idrottsundervisningen var alltså fel och Skolverket anser att det är oacceptabelt att en tolvårig elev ensam upplystes om polisanmälan. Det skulle eleven ha fått veta i vårdnadshavares närvaro. En 12-åring skall inte bära sådan information ensam. Det var genom en annan förälder som vårdnadshavaren fick veta att barnet var inblandat i en polisanmälan. I anmälan till Skolverket framgick att det kändes otryggt att skolan inte informerade om så viktiga händelser i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".