Bättre busstrafik

Flera nya linjer planeras i Visby

3:31 min

Det behövs nya busslinjer när Visby växer i ytterområdena.

Det handlar om nya bostadsområden på norr, stormarknader i öster och den helt nya stadsdelen Visborg som växer upp kring kommunens kontor på P18.

Per-Arne Jonsson som arbetar med kollektivtrafik på samhällsbygnadsförvaltningen är medveten om behovet av nya busslinjer, och  ska se över det i början av 2011.

Blir det några förändringar så kommer de att införas från och med hösten. Det handlar alltså om nya bostadsområden på Galgberget, Snäck och Talluddskvior och affärer och industrier på Skarphäll och Österby och så Visborg där det finns mycket mer än Gotland kommuns kontor. Atheneskolan, vårdcentralen Wisborg, idrottsanläggningar och planer på nya bostäder.

Och även om också Västerhejde och Väskinde växer så finns de än så länge inte med i planerna på att förändra stadstrafiken. Trots att Vibble ligger strax bortom Visborg. Men Per-Arne Jonsson tror att åtminstone Vibble kommer att ingå i stadstrafiken om några år.

Bussarna brukar ju vara en tydlig skiljelinje mellan de både politiska blocken i tekniska nämnden, där det politiska ansvaret för kollektivtrafiken ligger. Vid årsskiftet byter nämnden majoritet, men vad det leder till vet inte Per-Arne Jonsson ännu, förutom att de röd-gröna vill inför bussiga kortet i Visby igen för barn och ungdomar. Och då behövs det fler bussar på morgonen och framåt eftermiddagen för att alla ska få plats.