Oro för fler självmordsförsök

Risker med receptfria värktabletter

2:28 min

Att det är lätt att köpa vanliga värktabletter ökar risken för självmordsförsök och feldosering.
I mer än ett års tid har det gått att köpa receptfria läkemedel i mataffären eller på macken och läkare oroas nu över följderna.

I november 2009 när de recepfria läkemedlen släpptes fria hade ett 20-tal butiker på Gotland registrerat sig hos Läkemedelsverket. Nu finns 48 gotländska butiker med på listan.

Franz Rücker som är överläkare på medicinkliniken vid Visby lasarett, är orolig över att värktabletter som Alvedon och Panodil nu är så lätta att få tag på. Varje vecka får han ta hand om patienter som försökt ta livet av sig med tabletter.

Och det skiljer inte mycket mellan den rätta dosen och en skadlig överdos. Den som tagit för många tabletter med paracetamol måste snabbt vårdas och få motgift. Annars är risken stor för bestående leverskador, eller ett levern helt slås ut. Då behövs en levertransplantation inom ett par dagar för att patienten inte ska dö.

Frans Rücker oroar sig över den hårda marknadsföringen av värktabletter och att de läggs fram i kassan precis som om det var godis. Där tycker han att handeln borde ta ett större ansvar.

Och Franz Rucker är inte bara orolig över självmordsförsök med värktabletter, utan ser även en risk att äldre med svagt hjärta eller dåliga njurar omedvetet använder olämpliga värktabletter - till exempel Ipren, Ibumetin och Treo.

De tabletterna gör att det samlas vätska i kroppen och både hjärta och njurar belastas hårt och riskerar att slås ut helt.