Nära fördubbling på fem år

Fler turister under lågsäsongen

2:27 min

Satsningen på förlängd turistsäsong ser nu äntligen ut att ge resultat. På Gotland har turismen under höst, vinter och vår ökat med 82 procent de senaste fem åren. Det är främst utländska besökare som kommer.

På Gotland har turismen under höst, vinter och vår ökat med 82 procent på fem år.

– Jag har jobbat här på turistbyrån i sju år och jag har definitivt märkt av en ökning, säger Sofia Engström som jobbar på turistbyrån i Visby.

Hur märker ni av ökningen?

– Vi får ju mycket frågor, allt från natursevärdheter till konserter och om Ingmar Bergman. Oftast har turisterna något de verkligen vill uppleva när de kommer hit, säger Sofia Engström.

På Gotland är det främst de utländska turisterna som blivit fler. Under vintern hittar många turister exempelvis från Japan och övriga Asien till ön.

Under sommaren har turismen de senaste fem åren ökat stort på Gotland, med 55 procent, till omkring 330 000 gästnätter.

Resten av året, alltså under våren, vintern och hösten har nu ökningen på 82 procent lett till nästan 200 000 gästnätter per säsong.

Även i Åre satsar de på att förlänga säsongen. Med hjälp av konferenser, nya vandringsleder och cykelaktiviteter vill de locka fler turister under barmarkssäsongen.

I Åre har antalet gästnätter ökat från 40 000 till 100 000 under barmarkssäsong de senaste tio åren. Men de vill att ökningen blir ännu större.

– Man kan säga att det är lönsamt och går väldigt bra på vintern, men nu är det inte tillräckligt lönsamt på sommaren. Så nu gäller det att dra hit flera gäster för att näringen ska kunna utvecklas och hålla en utvecklingstakt även i framtiden, säger Lars- Börje Eriksson som är vd för turistorganisationen Åres destinationsbolag.

Att antalet turister blir fler, också efter den ordinarie säsongen, märks av dem som bor där.

– Tidigare har man märkt att det har blivit helt dött efter sommarsäsongen, särskilt efter medeltidsveckan, vecka 32. Men i år har det inte märkts utan det har planats ut, säger Nina Ivarsson som bor på Gotland.

– Framförallt märks det på de stora evenemangen som drar folk och sedan känns det under jul- perioden att det är fler folk här nu än det varit tidigare jular, säger Conny Broén som också bor på Gotland.

Förutom Bergman och Fårö är många är ute efter lugnet och naturupplevelsen på Gotland. Enligt Sofia Engström på turistbyrån spelar det mindre roll vad det är för väder:

-- Fårö och Bergman, absolut. Men de vill gärna cykla också. Även sådana här dagar när det är vinter så gillar turisterna att cykla här, säger Sofia Engström.