Kritik mot Stjupsvindkraft

De planerade vindkraftverken vid Stjups i Hablingbo kritiseras inte bara av de närboende. Länsstyrelsen, Länsmuséet och Lantmäterimyndigheten kommer också med kritik. Det som framförallt ifrågasätts är att vindkraftverken planeras närmare än en km från husen runtomkring, alltså innanför det skyddsområde som enligt bestämmelserna ska finnas.
Enligt stadsarkitektkontorets utredning kan vindkraftverken ändå byggas, eftersom skogen delvis döljer dem. Men de boende påpekar att skogen bara döljer den nedre delen av verken, upp till 20 meter. Även verkens höjd kritiseras. Den planerade höjden är 100 meter, vilket är mer än den fastställda höjden för verk som byggs i ett kustområde. Anledningen till att verken är byggs högre, är att det finns skog runtomkring. Det finns också synpunkter på att kommunen vill tillåta vindkraftverk vid Stjups trots att det finns vindkraftverk i närheten, vid både Alsvik och Petes. Enligt bestämmelserna får det inte byggas nya verk inom 3 km från andra vindkraftsverk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista